Bescherming en kleur
Als het hout langer mee kan gaan, en ook nog mooi kan zijn
Hout is een prachtig product. Elk type hout heeft zijn eigen kenmerken, zijn eigen look & feel, en afhankelijk van de duurzaamheidsklasse en het type bescherming (beits, verf of olie) heeft elke houtsoort zijn eigen gemiddelde levensduur. Hout laat zich makkelijk bewerken en is eigenlijk het meest natuurlijke bouwproduct.
Hout is gewoon mooi !
Wij bouwen met name met Douglas/Lariks hout en gebruiken dit voor hout constructies buitenhuis zoals : veranda's, pergola's, vlonders, meubels, bruggen en schuttingen
Eigenschappen
- Een van de hardste Europese naaldhoutsoorten
- Nerf is fijn tot matig grof
- Levensduur onbehandeld 10-15 jaar
- Na droging wordt Douglas steeds harder
- Kleur Kernhout roodbruin, Kleur spinthout geelachtig
- Onbehandeld verkleurt Douglas naar blauw grijze tint
- Om vergrijzing te voorkomen kunt u een beits of impregneer toepassen
Verwerking Douglas hout
- Bevestiging schroeven of nagelen voor boren aangeraden
- Schroeven met speciale boor punt verkrijgbaar
- Douglas goed te verlijmen
- Goed te verwerken met scherp gereedschap
- Slecht te buigen
Hout kan, mits goed behandeld, echt wel een flinke tijd mee. Hout, wat geplaatst is in de luwte of binnen in bijvoorbeeld een overkapping, is niet of minder onderheving aan regen, wind en zon. Het zijn met name de schimmels in het hout die uiteindelijk onder invloed van, met name vocht, zorgen voor het rottingsproces. Hoe beter je het vocht bij het hout vandaan houdt, hoe langer het hout niet de kans krijgt om te gaan rotten.
Beschermen dus !
Wij beitsen onze constructies op verzoek in de gewenste kleur.
Voor het beitsen gebruiken wij producten van hoge kwaliteit, waaronder de dekkende en semi-transparante beitsen van het Zweeds Jotun.
Om de nog te bouwen constructie goed te kunnen voorzien van de gewenste bescherming wordt al het fijnbezaagde (iets ruwere) hout in de werkplaats opgeschuurd met korrel 80 - 120, afhankelijk van type en wensen. We maken het hout stofvrij en gladder en zorgen zo voor een betere dekking van de beits.
In de werkplaats wordt de eerste laag beits op het hout aangebracht. In de meeste gevallen worden de staanders, de ringbalk, de dakbalken en de betimmering aan de buitenzijde 2 keer gebeits. De 2e laag beits wordt aangebracht als het bouwwerk is geplaatst. De betimmering aan de binnenzijde en het dakbeschot worden 1 keer gebeitst in de werkplaats. Indien wenselijk is een 2e laag optioneel.
Typen beits
De meeste projecten worden opgeleverd met een semi-transparante beits. Het UV-filter in de beits zorgt er voor dat er geen vergrijzing optreedt door het zonlicht, maar de doorzichtigheid van beits zorgt er voor dat de structuur van het hout zichtbaar blijft. De meest gebruikte kleuren zijn de "Douglas kleur" en "de vergrijsde kleur". Ook is een dekkende beits een prima optie, leverbaar in elke willekeurige kleur.
Gebeitst in de "Douglas-Lariks" kleur met semi-transparante beits van Jotun
Gebeitst in de kleur "Douglas-Lariks VERGRIJST" met semi-transparante beits van Jotun
Gebeitst in de "Douglas-Lariks" kleur met semi-transparante beits van Jotun, gecomineerd met zwart gedompeld Zweeds Rabat (potdekselplanken)